Ať už jsi zkušený domácí vinař a bereš to vážně, nebo třeba začínáš a nevíš jak na to, vytvořil jsem pro Tebe kalkulačky, díky kterým si jednoduše recepty upravíš podle svých představ. Když nevíš kolik přidat cukru, kolik vody nebo jsi už zapomnněl trojčlenku a potřebuješ jen upravit recept podle množství ovoce, tady najdeš co hledáš.
Chceš aby mělo víno určité množství alkoholu? Chceš aby bylo po vykvašení polosladké? Podle použitých kvasinek a jejich tolerance vůči alkoholu si to můžeš jednoduše spočítat. Tabulka je v teoretické rovině dle obecných vzorců, realita tolerance použitých kvasinek i výsledného alkoholu závisí na spoustě faktorů, proto ber výpočet jako orientační. Převody mezi °Brix a °NM jsou orientační. Podle druhu použitého ovoce se liší % necukrů ovlivňujících převod.
Aby mělo víno 12% alkoholu, musíš přidat do moštu celkem 2.22kg cukru. Celkový objem bude 11.33l. Víno by mělo obsahovat 0g zbytkového cukru.
Potenciální alkohol podle původní cukernatosti: 0%Potřebuješ rychle a jednoduše spočítat, kolik máš dát "síry" do vína, aby se navýšila volná síra na požadovanou hodnotu? Použij tuto kalkulačku dávkování pyrosiřičitanu a tekuté síry. Vždy se řiď informací na obalu výrobku - ověř si zda odpovídá poměru níže, může se totiž u některých přípravků i výrobců lišit. Více o síření si můžeš přečíst třeba na stránkách vinařského domu Kopeček
Už jsi dlouho ze školy? Nešla Ti matematika? Nebo se ti jen nechce přemýšlet? Tuhle kalkulačku využiješ, pokud potřebuješ přepočítat recept na svoji velikost demižonu.
Pomohl jsem i Tobě? Líbí se Ti můj projekt? Chceš podpořit mě, provoz projektu, ale i jeho další rozvoj? Můžeš to udělat zasláním finančního daru přes paypal nebo bankovní účet. Děkuji Ti moc!