logo
logo vinařům.cz

Kalkulačky pro vlastní úpravy receptů

Ať už jsi zkušený domácí vinař a bereš to vážně, nebo třeba začínáš a nevíš jak na to, vytvořil jsem pro Tebe kalkulačky, díky kterým si jednoduše recepty upravíš podle svých představ. Když nevíš kolik přidat cukru, kolik vody nebo jsi už zapomnněl trojčlenku a potřebuješ jen upravit recept podle množství ovoce, tady najdeš co hledáš.

Úprava cukernatosti moštu před kvašením

Chceš aby mělo víno určité množství alkoholu? Chceš aby bylo po vykvašení polosladké? Podle použitých kvasinek a jejich tolerance vůči alkoholu si to můžeš jednoduše spočítat. Tabulka je v teoretické rovině dle obecných vzorců, realita tolerance použitých kvasinek i výsledného alkoholu závisí na spoustě faktorů, proto ber výpočet jako orientační. Převody mezi °Brix a °NM jsou orientační. Podle druhu použitého ovoce se liší % necukrů ovlivňujících převod.


Tolerance kvasinek: Jedná se o toleranci kvasinek k alkoholu. Nad touto hodnotou kvasinky umírají a dále se už nemnoží. Je tedy potřeba použít kvasinky, u nichž toleranci známe.
    alk.   

Objem moštu/rmutu:   
    litrů   

Cukernatost moštu: Naměřeno refraktometrem nebo moštoměrem před začátkem kvašení. Možnost výběru °NM nebo °Brix
Pozor - cukroměr nelze použít!

Zbytkový cukr ve víně: suché víno 0-4g
polosuché víno 5-12g
polosladké víno 13-45g
sladké víno nejméně 45g
     g/l   


     

VÝSLEDEK:

Aby mělo víno 12% alkoholu, musíš přidat do moštu celkem 2.22kg cukru. Celkový objem bude 11.33l. Víno by mělo obsahovat 0g zbytkového cukru.

Potenciální alkohol podle původní cukernatosti: 0%


Síření vína

Potřebuješ rychle a jednoduše spočítat, kolik máš dát "síry" do vína, aby se navýšila volná síra na požadovanou hodnotu? Použij tuto kalkulačku dávkování pyrosiřičitanu a tekuté síry. Vždy se řiď informací na obalu výrobku - ověř si zda odpovídá poměru níže, může se totiž u některých přípravků i výrobců lišit. Více o síření si můžeš přečíst třeba na stránkách vinařského domu Kopeček

Pyrosiřičitan draselný


objem vína / rmutu
         l   
požadované síření
  mg/l   

je potřeba přidat 0 g pyrosiřičitanu


2g pyrosiřičitanu na 100l vína zvýší volnou síru o 10mg/l

        

Tekutá síra - Solfosteril - 15% roztok


objem vína / rmutu
         l   
požadované síření
  mg/l   

je potřeba přidat 0 ml tekuté síry

6,7 ml tekuté síry (15%) na 100l vína
zvýší volnou síru o 10 mg/l


Přepočet surovin podle velikosti demižonu

Už jsi dlouho ze školy? Nešla Ti matematika? Nebo se ti jen nechce přemýšlet? Tuhle kalkulačku využiješ, pokud potřebuješ přepočítat recept na svoji velikost demižonu.

Původní velikost demižonu
l
objem demižonu
v původním receptu

     množství suroviny
vyplň libovolnou surovinu
s váhou / objemem

     množství suroviny
vyplň libovolnou surovinu
s váhou / objemem

      suroviny
vyplň libovolnou surovinu
s váhou / objemem

     množství suroviny
vyplň libovolnou surovinu
s váhou / objemem

     množství suroviny
vyplň libovolnou surovinu
s váhou / objemem

     množství suroviny
vyplň libovolnou surovinu
s váhou / objemem

Požadovaná velikost demižonu
l
velikost demižonu, na kterou chceme recept přepočítat

     



Autor nezodpovídá za výpočty a nesprávné použití látek (např. síry) k výpočtům. Vždy je potřeba se řídit informací uvedenou na obalu výrobku.
Uvedené a vypočtené hodnoty jsou pouze orientační.

srdcePODPORA
PROJEKTU