Višňové víno


Recept pro 35l demižon

l

kg

kg


g

g

l

PDF

 domácí višňové víno
Víno by mělo teoreticky obsahovat 15% alkoholu a 14 g zbytkového cukru na 1 litr vína.
l Velikost demižonu, na jakou chceme přepočítat recept. Pro prvotní kvašení je vhodné použít kvasný kbelík.
 alkohol:  Jde o toleranci kvasinek k alkoholu. Nad touto hodnotou umírají a dále se nemnoží. Je potřeba použít kvasinky, u nichž toleranci známe.
g suché víno 0-4g
polosuché víno 5-12g
polosladké víno 13-45g
sladké víno nejméně 45g

Pro počáteční kvašení celého ovoce, používáme ideálně kvasný kbelík. A to z praktického důvodu i nutnosti míchání rmutu. Přebrané a očištěné višně jen lehce pomačkáme v kbelíku. Mačkáme opatrně, abychom nepodrtili pecky - višně nevypeckováváme. Stačí pouze narušit dužninu, nesmíme z višní udělat "kaši". Cukr rozpustíme v části vody z receptu (cca 1/3) a ještě horkým roztokem zalijeme višně. Přidáme zbývající vodu z receptu a rozpuštěnou živnou sůl. Jakmile rmut vychladne, přidáme předem namnožené kvasinky. Je opravdu velmi důležité višně během kvašení několikrát denně promíchat, aby nezačaly plesnivět. Višně kvasíme přibližně týden, následně kvasící víno stáhneme do demižonu a višně opatrně vylisujeme nebo vymačkáme přes cedník. Víno necháme kvasit dokud se kvašení nezastaví a zřetelně se neusadí kal. Dřívější stáčení je zbytečné a přicházíme tím o drahocenné víno. Většinou stačí pouze 2 stočení z kalů v rozmezí několika týdnů až měsíců. Vyčištěné víno dáme odpočívat do sklepa. Nejlépe jej necháme projít následujícím létem a lahvujeme až na podzim. Je výtečné jako polosuché, s vyšším alkoholem, ideální na zimní večery.

Recept byl aktualizován 28. 5. 2023



UPOZORNĚNÍ - návod a recept ve videu je pouze orientační. Finální recept je vždy zde na webu.
pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti, a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.
Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑