Víno z myrobalánu (špendlíky, mirabelky)


Recept pro 10litrový demižon

myrobalán
kg

voda
l

cukr
kg

po stočeni z myrobalánu:

voda
l

cukr
kg

kvasinky druhu cerevisiae

výživa pro kvasinky


na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF


 domácí špendlíkové víno


UPOZORNĚNÍ: Vzhledem k různé zralosti a kyselosti ovoce nejde o rámcový recept. Zralé bobule myrobalánu (špendlíky, mirabelky) pomačkáme mačkadlem na brambory a zalijeme částí vody. Ze zbytku připravíme cukrový roztok. Po vychladnutí přilijeme k základu. Přidáme výživu a rozmnožené kvasinky rodu cerevisiae. Jakmile proběhne bouřlivé kvašení, přecedíme víno z ovoce a přidáme druhý cukrový roztok (víno bude kvasit dále). Pokud by bylo přiliš kyselé, dolijeme vodu podle chuti navíc a adekvátní množství cukru (20g/l přidané vody). Po dokoncčení kvašení a po usazení kalu víno asi dvakrát stočíme. Vyčištění můžeme urychlit bentonitem. Necháme zrát alespoň půl roku v demižonu. Získáme cca 7l suchého vína s příjemnou švestkovou chutí.




Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑