Rebarborové víno


Recept pro 10l demižon

l

kg

kg


g

g

l

PDF

 domácí rebarborové víno
Víno by mělo teoreticky obsahovat 15% alkoholu a 9 g zbytkového cukru na 1 litr vína.
l Velikost demižonu, na jakou chceme přepočítat recept. Pro prvotní kvašení je vhodné použít kvasný kbelík.
 alkohol:  Jde o toleranci kvasinek k alkoholu. Nad touto hodnotou umírají a dále se nemnoží. Je potřeba použít kvasinky, u nichž toleranci známe.
g suché víno 0-4g
polosuché víno 5-12g
polosladké víno 13-45g
sladké víno nejméně 45g

Rebarboru očistíme a nakrájíme na kostičky. Používáme pouze spodní část bez horní listové! Je vhodné ji na pár dní zamrazit, uvolní se z ní při kvašení více šťávy a aroma. Rozmraženou rebarboru zalijeme částí vroucí vody z receptu a přidáme cukr. Promícháváme dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté přimícháme zbylou část vody. Jakmile základ vychladne, přidáme výživu pro kvasinky a dopředu namnožené kvasinky. Z praktických důvodů víno kvasíme v kvasném kbelíku. Během bouřlivého kvašení je totiž potřeba rebarboru pravidelně promíchávat. Po bouřlivém kvašení rebarboru přecedíme přes cedník a zlehka vymačkáme. V této fázi je vhodné přelít víno do menšího demižonu. Odpovídá to cca 1/2 objemu původního kbelíku. Jakmile se víno vyčistí a usedne kal, necháme jej zrát alespoň půl roku ve sklepě. Víno je chuťově výtečné. UPOZORNĚNÍ: výroba rebarborového vína je na vlastní nebezpečí. Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která může způsobit zdravotní potíže.



UPOZORNĚNÍ - návod a recept ve videu je pouze orientační. Finální recept je vždy zde na webu.
pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti, a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.
Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑