Ananasové víno


Recept pro 20l demižon

l

kg

g

ks

kg


g

g

l

PDF

 domácí ananasové víno
Víno by mělo teoreticky obsahovat 13% alkoholu a 24 g zbytkového cukru na 1 litr vína.
l Velikost demižonu, na jakou chceme přepočítat recept. Pro prvotní kvašení je vhodné použít kvasný kbelík.
 alkohol:  Jde o toleranci kvasinek k alkoholu. Nad touto hodnotou umírají a dále se nemnoží. Je potřeba použít kvasinky, u nichž toleranci známe.
g suché víno 0-4g
polosuché víno 5-12g
polosladké víno 13-45g
sladké víno nejméně 45g

Zralé ananasy okrájíme od slupky a vykrojíme i tuhý střed. Měsíčky ananasu nakrájíme na kostky nebo na tenčí plátky. Připravíme si kvasný kbelík, do kterého dáme ananas a zalijeme ho vroucí vodou (cca 1/2 vody z receptu). Přidáme všechen cukr a mícháme dokud se cukr dokonale nerozpustí. Dolijeme zbytek vody, přidáme živnou sůl a kyselinu citronovou. Po vychladnutí na pokojovou teplotu přidáme vzklíčené kvasinky. Se rmutem během kvašení pravidelně mícháme. Na začátku ideálně 2x denně. Jakmile proběhne bouřlivé kvašení, nebo po jednom týdnu, přecedíme víno přes sítko a přelijeme do demižonu. Uzavřeme kvasnou zátkou a necháme několik tydnů odpočívat. Jakmile se zřetelně usadí kal, víno opět stáhneme. Pokud je víno sušší než chceme, rozpustíme v troše stočeného vína cukr (třeba 20g/l) a smícháme roztok se zbytkem vína. V případě, že se víno nechce čistit, použijeme bentonit. Čisté víno necháme zrát (několik měsíců) pod kvasnou rourkou, v chladné místnosti nebo ve sklepě. Lahvujeme ideálně po proběhnutí následujícího léta, kdyby došlo k opětovnému rozkvašení.



UPOZORNĚNÍ - návod a recept ve videu je pouze orientační. Finální recept je vždy zde na webu.
pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti, a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.
Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑