Víno z červeného rybízu


Recept pro 15litrový demižon

červený rybíz
kg

(rybízová šťáva)
l

voda
l

cukr
kg

kvasinky druhu cerevisiae

výživa pro kvasinky


na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF


výroba domácího vína


Rybízové víno je jedno z nejčastějších, ale i nejoblíbenějších domácích vín. Červený rybíz je však vzhledem ke stupni zralosti různě kyselý proto, berte uvedené poměry v receptu jako orientační! Rybíz pomačkáme a vylisujeme nebo jej včetně třapin odšťavníme v mlýnku tuti fruti případně v odšťavňovači. Šťávu naředíme částí vody a dolijeme cukrovým roztokem ze zbytku vody a veškerého cukru z receptu. Přidáme výživu pro kvasinky a předem namnožené kvasinky. Víno po bouřlivém kvašení přecedíme přes jemné sítko nebo necháme prokapat přes jemné plátno. Po několika týdnech jej po usazení kalů opatrně stáhneme a dáme zrát alespoň na půl roku do sklepa. Výsledkem je asi 9 litrů suchého vína.




Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑